Recuperarea medicală, secretul pentru o viață sănătoasă chiar și după operații

Pregătirea psihică și fizică pentru o intervenție chirurgicală este un pas important pentru a asigura succesul acesteia, pentru a ajuta la recuperarea medicală rapidă și, astfel, pentru a evita șederea prelungită într-un centru de îngrijire și prevenirea complicațiilor care pot rezulta. Ideea este să pregătești încă din faza preoperatorie de consecințele intervenției și starea ta de sănătate postoperatorie, fizică sau psihică, prin acțiuni concrete.

S-a dovedit că informarea pacientului este esențială pentru că îl implică în tratamentul său și permite dobîndirea unui rezultat mai bun.

Pentru a realiza acest lucru, medicul trebuie să explice, în cadrul consultației, problema medicală de care suferă pacientul, precum și metodele de tratament ale acestuia. Mai mult decât, subiectul recuperării medicale ocupă și el un loc și un rol important, așa că, orice intervenție medicală este urmată de o perioadă de recuperare, care trebuie respectată cu strictețe.

Crioterapia, o tehnică eficientă de recuperare medicală

Crioterapia este o metodă de tratament la rece, care poate lua mai multe forme. Este folosit în principal în lumea sportului de nivel înalt. Cu toate acestea, numeroasele sale beneficii îl fac din ce în ce mai popular printre sportivii amatori și persoanele care suferă de dureri cronice.

Etimologic, crioterapia înseamnă terapie la rece. Aceasta este o metodă foarte veche, folosită încă din Antichitate și constă în aplicarea senzațiilor de rece pe o zonă dureroasă sau patologică a corpului. Astăzi există mai multe tehnici de crioterapie folosite în fizioterapie, traumatologie, dar și în dermatologie și medicina estetică.

Aceste tehnici pot fi locale (aplicarea pe o anumită zonă a corpului) sau globale (tratamentul întregului corp), cu diferite beneficii și indicații.

MECANISMUL DE ACȚIUNE AL CRIOTERAPIEI

Principiul este următorul: aplicarea frigului pe zona de tratat creează un fenomen de vasoconstricție (reducerea calibrului vaselor), care are ca efect reducerea hematoamelor și a durerii. Iată de ce aplicarea de gheață, cu o pungă sau un spray, face parte din tratamentul imediat pentru majoritatea accidentărilor sportive de pe teren. În dermatologie, crioterapia se practică la temperaturi foarte scăzute, prin aplicarea de azot lichid cu un tampon de bumbac pentru a „arde” negii, condiloamele și alte afecțiuni ale pielii.

Pentru a fi eficientă, crioterapia trebuie să respecte principiul șocului termic, care combină două elemente:

  • O  scădere a temperaturii pielii  la mai puțin de 15 grade
  • Acțiune rapidă: scăderea temperaturii trebuie făcută într-o perioadă foarte scurtă de timp, cel mult 10 până la 15 secunde.

În clinica de recuperare medicală MovKinetic puteți beneficia de orice tratament sau orice tehnică de recuperare medicală de care aveți nevoie pentru a vă recăpăta starea de bine cu care sunteți obișnuit. Alege să ai parte de o echipă de medici profesioniști, concentrați pe rezultate și pe redarea unei stări de sănătate excelente!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *