Cum incepe diversificarea alimentara la bebelusi?

In abordarea clasica a diversificarii dietetice, incepem sa oferim alimente mixte copiilor, precum piureuri de legume si compoturi de fructe si alte alimente pasate. Atunci parintele este cel care hraneste copilul, aducand mancarea la gura cu o lingura. La inceputul diversificarii, bebelusul nu trebuie sa mestece, pentru ca mancarea trebuie sa fie este foarte moale si usor de inghitit.

Aceasta metoda de diversificare se face intr-un mod evolutiv, cu in general 3 faze in functie de varsta copilului. Astfel, intre 4 si 6 luni, incepe diversificarea clasica la bebelusi, atunci cand piureurile devin la mare cautare de catre cei mici si le mananca destul de curios si cu pofta. Ulterior, de la 7-9 luni, in functie evolutia prepararii mancarurilor, mamicile pot deja sa le introduca cu piureuri mai putin moi, mai degraba mancare macinata.

Ulterior, in jurul varstei de 9-12 luni, se incepe  introducere de bucati mici de mancare, pe care cel mic sa inceapa sa le mestece singur. Practic, acestea ar fi cateva mari momente din ceea ce inseamna diversificarea clasica la bebelusi.

Invatarea masticatiei se face treptat, cu schimbarea texturi alimentare si cu produse cat mai diverse.

Pe de alta parte, tot din diversificare clasica la bebelusi mai face parte si ideea prin care copilul isi alege singur ceea ce isi doreste sa manaca. Astfel, nu vom oferi piureuri sau compoturi pentru bebelusi, ci alimente solide (intregi sau bucati), de la aproximativ 6 luni. Prin urmare, ideea este de a introduce o dieta solida mai devreme decat de obicei, in afara de nelipsitul lapte.

Aceasta este, practic, este o filozofie, potrivit careia copilul isi alege in mod independent hrana sa. El alege ce vrea sa manance in farfurie, in ce ordine, cum si in ce cantitati. Deci nu este vorba doar de a da bucati, ci de a-si lasa copilul liber, manifestandu-si in felul sau de a manca.

Copilul invata sa distinga si sa recunoasca alimentele oferite in diferite forme. Acest lucru ii ajuta sa-i trezeasca curiozitatea culinara, pentru ca poate manipula si gusta de unul singur mancarea. De asemenea, dezvolta abilitati de finete, deoarece de la 6 luni, isi poate lua singur  mancarea pentru a o aduce la gura, lucru pe care il va face mai mult cu o lingura.

Prin urmare, atunci cand vorbim despre diversificarea clasica la bebelusi, trebuie sa luam in considerare nu doar ideea de a-i da din toate cate putin, pentru ca el sa decida mai tarziu ce ii place, ci ne dorim sa il lasam chiar pe el sa experimenteze si sa isi selecteze gusturile si preferintele culinare.

Pentru a afla mai multe despre aceasta etapa din viata bebelusului tau, intra pe www.clubulbebelusilor.ro si afla acolo mai multe detalii despre acest subiect. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *