Produsele medicale nu trebuie sa fie neaparat costisitoare

Sarcina apare in momentul in care sperma ajunge la ovulele unei femei. Contraceptia este procedura medicala care incearca sa opreasca acest lucru prin mentinerea separata a ovului de spermatozoizi sau prin oprirea productiei de ovule. O metoda de contraceptie este dispozitivul intrauterin sau steriletul.

O sarcina nedorita poate sa apara chiar si imediat dupa nastere, chiar daca alaptezi. O varianta de contraceptie pentru aceasta situatie poate fi steriletul. Acesta poate fi montat ca perioada in functie de tipul nasterii, astfel, in cazul nasterii naturale, dupa o perioada de 6-8 saptamani, iar in cazul nasterii prin cezariana, dupa o perioada de 6 luni.

Steriletul nu este altceva decat un dispozitiv mic de plastic, in forma literei T, care este invelit in cupru sau care poate sa contina hormoni. Acesta va fi introdus in uterul pacientei de medicul ginecolog. Un snur de plastic legat la capatul dispozitivului intrauterin va atarna prin colul uterin in vagin, astfel incat pacienta daca va dori va putea verifica daca steriletul este la locul lui prin faptul ca va simti acest snur. Cu ajutorul lui medicul va putea indeparta steriletul in momentul in care pacienta doreste sa renunte la aceasta metoda contraceptiva.

Aceste dispozitive vor avea rolul de a impiedica implantarea ovulului si nu fecundatia lui. Steriletul este o forma de contraceptie reversibila care actioneaza pe termen lung.

Desi exista doua tipuri de sterilete, hormonal si din cupru, cea mai des utilizata forma este steriletul din cupru. Firul din cupru este infasurat in jurul tijei in forma de T a dispozitivului. Acest tip de sterilet poate ramane fixat pana la 10 ani si este o forma de contraceptie extrem de eficienta. Steriletele din cupru nu contin hormoni si functioneaza prin inducerea inflamatiei in uter. Aceasta inflamatie actioneaza impotriva spermei, impiedicand-o sa se ataseze de ovul sau impiedicand ovulul fecundat sa se ataseze de peretii uterini.

Procedura medicala de inserare a steriletului in uter dureaza 15 minute. Medicii afirma ca aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie. Steriletele pe baza de cupru pot fi folosite chiar ca o forma de contraceptie de urgenta, atat timp cat sunt introduse in uter in decurs de 5 zile de la contactul sexual neprotejat.

Printre avantajele steriletului se numara faptul ca te protejeaza impotriva unei sarcini nedorite pana la 5 sau 10 ani, in functie de tipul de sterilet. dupa introducere, functioneaza imediat, nu exista efecte adverse hormonale, cum ar fi acneea, durerile de cap sau sensibilitatea sanilor, nu intrerupe actul sexual,este sigura utilizarea lui in timp ce alaptezi, este posibil sa ramai insarcinata imediat ce steriletul a fost extras de medic, steriletul nu este influentat sau afectat de alte medicamente, nu exista nicio dovada ca un sterilet iti va afecta greutatea corpului sau ca iti va creste riscul de cancer de col uterin, de cancer la nivelul uterului sau cancer ovarian.

In cazul in care te-ai decis sa apelezi la aceasta metoda contraceptiva, vezi sterilete din cupru la pret redus la Medaz si discuta cu medicul tau ginecolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *