Alimente modificate genetic

Greenpeace Romania a realizat un sondaj de opinie in randul cetatenilor nostri. In urma sondajului a rezultat ca romanii nu doresc sa consume alimente modificate genetic. Astfel, Greenpeace a realizat un ghid al consumatorului, in care sunt trecute super/ hipermarketurile care au pe rafturi astfel de alimente.
Ghidul consumatorului arata ca doar unele dintre magazine garanteaza ca nu vand niciun produs de acest gen.Billa, Kaufland, Plus si Profi nu vand alimente modificate genetic, nici in marcile proprii si nici in cele furnizate de alti producatori- bulina “verde”. Carrefour, Metro, Selgros, Penny (XXL) se afla pe lista „portocalie”, adica pot garanta absenta organismelor modificate genetic doar pentru propriile marci.
Cele aflate aflate pe lista „rosie” sunt Auchan, Artima, CORA, La Fourmi si Mega Image, care nu au putut sa garanteze ca nu vand alimente modificate genetic.
Parerea mea este ca acest catalog nu garanteaza absolut nimic, de vreme ce clasificarea s-a facut doar pe baza declaratiilor reprezentantilor super/ hipermarketurilor respective. Trebuie sa se verifice producatorul, nu vanzatorul.
Mult mai mult apreciez declaratiile sincere, ale celor aflate pe lista “rosie”.

Hipermarketurile care garanteaza doar cu… vorbe ca alimentele de pe rafturile lor nu sunt modificate genetic, nu cred ca ar fi trebuit sa fie luate in considerare…
Imi amintesc de perioada in care toata lumea cumpara soia, pentru ca toti o recomandau, o laudau ca ar aduce organismului mult mai multe proteine sanatoase, in comparatie cu … carnea (animalele/ pasarile fiind crescute cu tot felul de concentrate dubioase). Cand s-a aflat ca soia era produsa in Romania si in mare parte era modificata genetic, lumea a inmarmurit. Multi s-au intrebat daca mai este ceva sigur in alimentatia noastra…
Cand au inceput discutiile interminabile despre E-urile din alimente, oamenii au decis sa se uite pe etichetele produselor pentru a vedea cate E-uri contin. Urmarea: producatorii au inlocuit termenul generic de “E xxx” cu denumirea lui chimica.
Concluzia: se minte atat de mult, incat nu cred ca mai poti conta pe vreo declaratie… Ideea de baza, principiul care guverneaza piata noastra cred ca este: orice, oricum, bani sa iasa!