Cum angajezi muncitori straini in firma ta cand ai nevoie de personal calificat?

O realitate destul de neplacuta de care ne tot lovim mereu de ceva ani tine de lipsa de angajati care sa isi doreasca sa lucreze in diverse sectoare, industrii, domenii. Angajatorii care vor sa nu se confrunte cu lipsa acuta de personal pe o perioada foarte lunga de timp pot sa caute personal calificat de munca din Vietnam. 

In general in tarile asiatice sunt foarte multi muncitori calificati buni pentru aproape toate domeniile de interes de la noi, unde chiar e nevoie de personal calificat si cu experienta, sunt seriosi si isi doresc sa vina la noi. 

Din perspectiva angajatorului, ca sa ajunga sa aiba personal calificat de munca din Vietnam sau din Asia trebuie urmati mai multi pasi. Cel mai important lucru de luat in seama tine de calificarea pentru pozitia pentru care angajatorul cauta oameni, nimeni nu angajeaza un muncitor care nu are calificarea necesara, ar costa prea mult pregatirea sa de la zero, nimeni nu isi doreste acest lucru. In termeni mai simpli calificarea se refera la nivelul de instruire minimum detinut si de competentele tehnice care sa se potriveasca cu cele solicitate pentru postul pentru care se aplica. Fiecare etapa a intregului proces de angajare a muncitorilor din alte tari tine cam 30 de zile, dupa ce s-au gasit angajatii perfecti pentru post si sunt de acord sa vina in tara sa lucreze se demareaza procesul de imigrare. 

Se recunoaste diploma de studii, se emite avizul de munca, in scop de detasare sau in scop de angajare locala. Daca avizul de munca este pentru lucratorul permanent trebuie o declaratie oficiala de la ANOFM, se depune apoi solicitarea pentru obtinerea avizului de munca, se obtine si viza de lunga sedere, permisul de sedere in Romania, eliberat la 30 de zile de la data depunerii, valabil un an. 

La final se stabileste salariul cetateanului strain venit la munca in tara noastra, care nu are cum sa fie sub salariul mediu brut pe economie din acel moment. Gasirea muncitorilor calificati in strainatate e ceva mai simpla daca angajatorii vor apela la agentii de recrutare personal calificat din Asia. Ele au personal cu experienta care poate oferi rapid cele mai bune solutii pentru depistarea acelor cetateni straini care pot lucra pe domeniul unde e lipsa de forta de munca la noi in tara. Depinde doar de angajator ce doreste si cat de repede isi doreste sa obtina muncitorii calificati pentru posturile vacante, insa pasii de urmat sunt in mare cei descrisi mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *