MORIA sau Spartura Neagra – episodul 5

MEGALITI TIP IP (Insula Pastelui – impropriu spus insa ca informatie logheaza cel mai simplu)
Coordonate:
Insula Pastelui – Chile: 27 grade 07 minute 18 secunde lat. S cu 109 grade 21 minute 59 secunde long. V
Casian: 44 grade 29 minute 30 secunde lat. N cu   28 grade 27 minute 19 secunde long. E
Considerente:
Acesti megaliti sunt insotiti de o limba numita RAPA NUI.
Aproape toti megalitii din Insula Pastelui contin pe spate simbolul cheii egiptene, ANKH. De cautat la Casian acest simbol. Vezi articolul Scrierea RAPA NUI
La Casian, megalitul priveste spre N-NNV, in Insula Pastelui megalitii privesc spre interiorul insulei.
Transportul lor pe insula … habar n-am. De fapt, intereseaza de ce s-a dus tehnica acolo. Cum a ajuns? Pai daca renuntam la ideea de zbor, exista galeriile de pesteri care fac trecere prin spatiu si timp.
Foto mijloc import http://resources0.news.com.au/images/2012/09/21/1226478/766680-easter-island-statue-project.jpg
Intereseaza vechimea (e mai vechi cel de la Casian, se vede dupa textura, dupa felul operei) si faptul ca cei de pe Insula Pastelui au corpurile ingropate.

Cel de la Casian este sculptura in stanca, deci n-a fost adus de nicaieri.
Pana in prezent am vazut la Casian trei megaliti MOAI (asa sunt ei numiti in Insula Pastelui). Cel de-al doilea este usor cazut in spatele celui evident. Al treilea se formeaza pe baza de iluzie optica cu fundalul de stanca in functie de lumina zilei sau de anotimp (primavara-vara pare idealul). Planul 1 este ca o furca cu doi dinti, planul 2 (de fundal) este un alt megalit luat individual, insa in ansamblu cu furca, formeaza un tot. O fotografie evidenta pentru toti trei am luat-o de pe Google Earth, autor Ice Box.
Harta Insulei Pastelui cu Moaii luata de pe http://www.travelsnitch.org/wp-content/uploads/2010/06/TS_Rapa_Nui_big.jpg. A se urmari cu mare atentie numele muntilor si in general limbajul. ANA apare repetitiv. Toate sunt nume foarte, foarte vechi. OROI, VAIHU, POIKE, PUI, ROA etc. si se citesc in LIMBA ROMANA.